Dashboard | +Follow
cause cold
nostalgia
chills me to the bones
tag please or die
Your tagboard codes here.
Qisya Elaira says hi

hai my name is qisya elaira turn to 21 an accounting student i love to write a random things..so,if you guys feel annoyed..please,don't read it ok

welcome to my humble blog!

Link Link Link
Ahad, 26 April 2015 @ 1:42 PTG
Apa sebenarnya girls mahukan/harapkan pada si dia?

Assalamualaikum

Ok,harinie tetiba pop!muncul idea di dalam fikiran..cehh..topik ni agak interesting juga but first of all,topik nie no racist gender.it's just my opinion in my perspektif as a girl and maybe bagi lelaki berbeza.so if don't mind you guys need to be open minded ok sebab apa yang aku bakal tulis ni bukan salah sesiapa tapi kita cuba untuk memperbaiki diri masing-masing.

Topik ni aku dapat secara tidak sengaja or mungkin boleh dikatakan kebetulan aku tengah dok scroll my twitter and suddenly aku tertarik dengan satu twitter bernama "@twtLelaki"
aku rasa terpanggil nak bagi my opinion on this topik yang tengah dia bincangkan bersama followers yang lain.So,aku reply as my opinion dekat my blog.hehehe
Dalam twitter dia memberi tahu "women by contrast,are little more complicated.Apa yang perempuan mahu selalunya seperti list membeli belah untuk menentukan adakah lelaki itu sesuai untuk dia."yup,lumrah bagi seorang wanita untuk mencari ciri-ciri lelaki yang diidamkan tetapi tak semua dalam list tu dia akan follow 100%.Lumrah juga seorang wanita membuat list agar dia tidak salah memilih lelaki yang bakal menjadi seseorang yang terpenting dalam hidup dia.
Dalam twitnya juga,dia telah menyenaraikan beberapa senarai apa sebenarnya perempuan mahukan pada pasangannya.
  1. independence-mereka mahu lelaki yang pandai membuat keputusan sendiri,berusaha untuk keselesaan sendiri dan sebagainya.ini kerana she wants someone who can carry his own weight in relationship
  2. rupa paras-perempuan merupakan makhluk yang cantik Tuhan ciptakan.so,perempuan amat menitik berat pasal rupa paras.so,lelaki atleast try untuk nampak KEMAS 
  3. positivity-nobody wants to be with someone who is sarcastic and cynical all of the time.it"s exhausting especially women,mereka kurang gemar orang selalu moody setiap masa
  4. communication skills-perempuan suka lelaki yang tahu how to start a good conversation.who can express themselves and who are at least willing to listen to them when they talk about anything
  5. sociability-perempuan suka lelaki yang pandai bergaul tidak kira bagaimana pun kawan dia dan si lelaki jenis tidak awkward. (pandai sesuaikan mengikut keadaan)
  6. intelligence-many women find smarts as sexy as physical appearance but jangan acah bijak.jangan berbual soal benda yang anda tidak tahu.
  7. passion-perempuan suka habiskan masa bersama dengan si lelaki especially bila bersama buat benda yang lelaki itu suka,example,go to do some activities together.
  8. sense of humor-a good sense of humor just means you know how to tell and take a joke tetapi tidak bermakna anda perlu try hard jadi kelakar.
  9. ambitious-perempuan suka lelaki yang bercita-cita dan memikirkan tentang masa depan.it's indicates of certain attractive personality traits like commitment,discipline,strong,work ethic.
  10. confidence-even if you can't categorize yourself as"the total package".as long as you feel good about what you have to offer,and as long as you're comfortable with yourself,you have a shot.
but,ini hanya MAJOR list sahaja terpulang pada anda si lelaki untuk follow atau tidak.but for girls and as for me,yang mahu demand lelaki handsome,pastikan rupa kita juga setaraf dengan kehendak kita dan pastikan diri kita juga dalam kategori yang terbaik.maksudnya,kita kena make sure cermin dahulu diri kita adakah kita betul-betul layak untuk lelaki yang perfect yang sudah kita listkan itu sedangkan kita pun tidak perfect?tepuk dada tanya akal.actually,rupa paras tidak menjamin kebahagiaan and sweet sesebuah relationship but kalau dapat tu alhamdulillah,bonus untuk anda.you want the best?be the best.don't just say "i want a man who understand me"but you refuse to understand your man too.just improved sikit-sikit to be better.
hah,yang lelaki tu mesti dah dok gelak-gelak an,korang tu pun sama.nak perempuan cantik,alis mata lentik,badan seksi,takpun perempuan lemah lembut,sedap mata memandang,make sure cermin diri dahulu sebelum demanding.some unrealistic men mahukan perempuan serba serbi tahu segalanya.ingat!dia mahu jadi wife korang bukannya bibik.some men also think that all women must know how to cook and clean the house.korang kena ingat juga,adakah dia akan teman anda susah senang sentiasa?oneday,dia pun akan pergi dalam hidup korang.so,if girls korang tu tak tahu serba serbi as long as dia mahu improved walaupun sikit,it's good enough..encouraged die dengan pujian,perempuan mana tak suka lelaki yang dia sayang memuji.betul tak?for boys,women nie walaupun nampak complicated tapi kalau korang pandai tarik perhatian dia,actually takdelah susah pun.tak perlu takut.and please tolong jaga kekemasan diri.good looks doesn't mean perlu handsome.ia bermaksud anda perlu kelihatan kemas dan bersih.cukuplah jaga penampilan like potong rambut dan sebagainya.for women,don't expect too high ok?accept the way he is.sometime,the flaws will flourish your relationship more.
so,korang at least try untuk jadi yang terbaik.it's also for me.sama-sama perbaiki diri.tiada manusia yang sempurna.

0 Comment(s) back to top?
Sabtu, 25 April 2015 @ 5:35 PTG
seni tie dye and something cool about it

Assalamulaikum

hai,mesti ada di antara kalian ni penggemar or meminati seni bukan?takpun,korang mesti ada ambil kos or kelas yang berkaitan seni.So,korang mesti dah sedia maklum pasal batik moden ni bukan?tapi ramai yang mengenalinya sebagai ikat dan celup atau "tie dye". Seni tie dye nie kebanyakkannya menggunakan corak-corak yang berunsurkan geometrik,abstrak atau gradiasi dan ini menunjukkan seni ini sungguh unik dan menjadi pencetus inovatif baru bagi fesyen anak muda masa kini. kini,seni tie dye diperkembangkan dan dipraktikkan di dalam industri tekstil.Ianya bukan saja diaplikasi dalam bentuk t-shirt,malahan pada tudung,beg malahan juga pada sweater.
Pada mulanya,seni tie dye ini dicetuskan pada era 70-an,dimana ianya peninggalan kaum hippies atau disebut sebagai "flower generation"dari Amerika Syarikat.Kemudian,ianya berkembang pesat di Indonesia dan sekarang ianya menular di seluruh negara termasuk Malaysia.
Di Malaysia,pelopor yang memperkembangkan seni tie dye yang terkenal dan juga pakar pembuat seni tie dye ini ialah "27 legacy tie dye". Mereka telah mencetuskan inovatif dimana mereka menonjolkan unsur-unsur patriotisme dengan mencipta baju-baju setiap negeri di malaysia dan juga baju berlambangkan jalur gemilang itu sendiri.
Kini,mereka memperkembangkannya lagi dengan mencipta "tie dye kit" buat julung-julung kalinya kepada para penggemar seni tie dye untuk menghasilkan sendiri corak mereka.
so,lepas nie korang bolehlah buat tie dye by your own..great isn't it?
so,korang bila beli tie dye kit yang berharga RM50 nie,korang akan diberi no.siri untuk menyertai peraduan #colourmadnesscontest
dan yang paling gempak nak bagitahu,korang berpeluang untuk memenangi vespa LX150 serta hadiah-hadiah yang lain..so,cepat serbu ok.untuk sebarang pembelian boleh contact atau whatsapp nombor telefon di bawah k.





0 Comment(s) back to top?
Jumaat, 24 April 2015 @ 6:44 PTG
me vs friend

Assalamualaikum

Hai!yeah,i know..korang mesti nak cakap "dah lama tak update..where have you been" kan..soalan cliche orang akan selalu tanya pada bloggers ni. Aku pun nak bagi jawapan yang agak cliche jugalah,"busy,takde masa,malas,tiada idea nak menulis blablabla"ok,so hope terjawablah semua persoalan korang tu ye

sekarang,aku in the middle of final year in diploma..so,faham-fahamlah kalo in the final year nie busy dia tahap macam mana..satu-satu kerja,assignment korang nak kena siapkan.dah siap assignment nie,assignment lain pula yang kunjung tiba..takde masa nak rehat,nak golek2 dalam bilik,nak berdating dengan katil dan bantal lama-lama..nak layan drama korea korang tu..bersengkang mata 24 hours..mata dah boleh sama macam panda.that's a life of student.

And,in the middle of final year nie juga korang akan nampak watak sebenar kawan-kawan korang..time ni macam-macam boleh terjadi.kawan tikam belakang lah,pura-pura berkawan dengan kita pun ada juga.Dulu,dia kawan,kira best friend kau.dah anggap macam adik beradik sendiri.esok lusa dialah kawan yang suka memburukkan kita dekat orang lain..tetiba,boleh benci kita tanpa sebab.yang bila dah jumpa kawan lain,dia pergi tinggalkan kita terkontang kanting sendiri..yup,that's my experience..start from that,kepercayaan aku terhadap dunia "best friend" hilang..bukan apa,bagi aku susah nak cari kawan yang boleh dipercayai dan yang setia dengan kita.yang ada sekarang ni kebanyakkannya talam dua muka dan tikam belakang.start from that day,i talk to myself.it's ok to be alone..kau belajar independent..so,that;s mean bila aku takde kawan dekat sisi pun aku still boleh survive..sesetengah orang,dia tak boleh hidup kalo kawan dia tiada disisi.so,susahlah dekat situ..contoh,kalau kawan korang terpaksa ambil emergency leave,takkan korang pun nak cuti juga gara-gara kawan korang terpaksa absent.

now,aku dah terbiasa dengan kehidupan "alone" aku ni..pergi mana-mana sendiri..shopping?kolej?yup,semua alone..kadang-kadang,aku lunch dinner pun sorang..bukan nak cakap aku ni forever alone but aku dah terbiasa..aku suka life aku macam tu..rasa takde gangguan..time tu aku rasa rileks.and bukan nak cakap aku takde kawan lansung,ada..aku ni takdelah anti sosial sangat pun..but,aku limitkan kawan aku.bagi aku,lagi ramai kawan,lagi macam-macam ragam aku jumpa nanti..kawan memang beribu tapi yang betul-betul baik boleh dihitung dengan jari..so,biar sikit kuantiti but banyak kualiti..betul tak?



0 Comment(s) back to top?
Sabtu, 6 Disember 2014 @ 2:15 PTG
third person
kadangkala,ada sebab aku suka dalam situasi dimana aku berada di tengah-tengah.
maksudnya,jadi third person
orang kata 3rd person nie tak bagus sebab selalunya 3rd person akan jadi penyebab dalam sesuatu masalah
kalau dari sudut aku,tidak
3rd person bukanlah orang yang patut kita persalahkan
tetapi diri SENDIRI
yup,diri KAU dan diri AKU juga
kadangkala.kita berada di situasi dimana kita dilanda masalah
kita mencari seseorang untuk meluahkan segala yang terbuku di benak fikiran kita
orang yang kita cari mestilah orang yang kita rasa kte selesa nak bercerita dan mungkin orang yang kita rasa kita boleh percaya
ya!orang yang kita cari tu mestilah orang ketiga
sama ada orang yang kita kenal,kita rapat takpun orang tu "anynomous",orang yang kita tidak kenal tapi kita rasa selesa nak bercerita dengan yew.
kita pun bercerita meluahkan semua masalah kita dan kemudian kita minta pendapat mereka bukan?
nah,daripada sini tugas orang ketiga akan bermula iaitu memberi pendapat
orang ketiga nie pun boleh dibahagi kepada banyak cabang sama ada akan memberi pendapat positif,negatif atau tidak memberi respond
kita tidak semestinya perlu ikut pendapat mereka sebab mereka cuma memberi pandangan
segala tindak tanduk kita atau jalan penyelesaian semua daripada kita sendiri
jadi,kita tidak boleh salahkan pihak ketiga andai segala penyelesaian itu tidak seperti kita harapkan
betul tak?
pihak ketiga hanya memberi pendapat tetapi kita yang kena pikir sama ada nak terima bulat-bulat atau ambil yang mana baik,kita ikut.

0 Comment(s) back to top?
Rabu, 4 Jun 2014 @ 2:07 PTG
#FACTSABOUTME
fakta #1
suka tidur-yup,untuk pengetahuan anda semua..aku ni suka sangat tidur..lagi2 bila aku dah tak tau nak buat apa..aku akan tidur..bosan pun tidur..ada masalah pun tidur..bila sedih pun tidur..tidur tidur tidur..sebab bagi aku dengan tidur ni boleh selesaikan segala apa yang aku rasa..bila aku tidur,seolah2 aku bangun nanti masalah tu akan hilang..so,bila aku tidur aku takkan sedar aku buat apa..kadang-kadang tanpa aku sedar,aku reply mesej pun mamai..kadang-kadang cakap dalam tidur..huhu..

fakta #2
pemalu/segan-hah..yang ni penyakit paling kritikal buat aku..aku nie pemalu yang teramat2,lagi2 bila dengan stranger..aku jenis bila dengan stranger,aku tak tau nak start conversation tu macam mana..so,aku nak dia yang start dulu n bila aku rasa aku selesa dengan dia..so,sikit2 aku dah boleh sembang dah..

fakta #3
suka berkawan dan pandai berkawan-first impression orang akan kata aku ni seorang yang sombong..yela,macam aku mention dekat atas..aku nak orang tu yang start conversation dengan aku tapi bila dah aku selesa bersembang,barulah dorang tau sebenarnya aku nie seorang yang "friendly". and orang suka berkawan dengan aku..entahlah,doranglah yang cakap..huhu

fakta #4
sensitif aka cepat sentap-hah..yang ni memang fakta gila..sebab apa?aku ni suka sangat cepat nak sentap..lagi2 bila orang tu bergurau dengan aku..aku suka take it as serious..lepas tu,bila aku dah tacing and dah penat nangis baru aku akan terpikir balik,kenapa pula aku nak kena sentap?walhal dia just gurau je pun?ntah..and aku tak boleh tengok movie or pape jela yang ade part sedih2 sebab tak semena2 airmata aku akan menitis..hah..tak payah nak kena pakai eyemor ke potong bawang ke..korang tunjuk je video sedih kat aku,confirm aku akan menangis..sebab ibu aku cakap hati aku ni lembut orang yew..sekeras2 kepala aku nie,kalo kena cara aku boleh dicairkan..perh!macam tula..

fakta #5
anak ayah-aku ni kira anak yang paling rapat aka manja dengan abah aku..daripada kecil lagi,kalau pergi mana2 mesti aku nak ikut..tak kesahlah pergi tengok orang bertinju ke,tengok bola ke,pergi kerja pun kadang2 aku akan ikut..kadang2 malam pun aku nak tidur dengan abah aku..time kecil laa..sampai macam tu sekali..sebab tu aku ni kira dalam famili paling agresif sikit..huhu..

fakta #6
ada kembar-yes,i've my own twin..betul2 punya kembar tau..time kecil2 muka kteowg ketara nampak sama tapi bila dah besar ni dah kurang sikit..kalo orang kata kembar suka berkepit juga kan?tapi kteowg tak..lagi2 kteowg anggap macam kawan je..hahaha..

fakta #7
hate number -aku paling tak suka benda2 yang melibatkan nombor2 ni..daripada kecil aku memang tak suka matematik tapi percaya ke tak,benci2 aku benda yang kira2 ni,aku sambung pelajaran dalam perakaunan yang kena kira2..yup,true..kadang2 benda yang kita benci tulah yang akan menjadi rezeki kita..insyaaallah..macam orang cakap"benci2 nanti sayang.."ewaaahhh..hahaha..

fakta #8
cepat tertekan-aku tak boleh hidup dalam situasi dimana ade aura "pressure" macamada orang lain  tengah settlekan problem ke,ade orang berperang ke etc etc etc..aku tak boleh!walaupun tu bukan problem aku tapi aku still akan rasa juga..

fakta #9
suka menulis-aku suka menulis..aku suka buat karangan tapi aku tak boleh direct buat macam tu je..kena ada situasi n idea tu kena tiba-tiba datang,barulah aku boleh buat..dalam kepala aku nie..macam-macam idea yang datang..so,kadang-kadang boleh buatkan RAM otak aku nie penuh..so,sebab tu aku kena keluarkan dengan menulis..

fakta #10
manja-ye2,yang ni aku mengaku..aku seorang yang manja..tapi bukan dengan semua orang..dengan orang tertentu je..siapakah?s.e.c.r.e.t ^_^

*fakta-fakta lain akan diupdate kemudian*










0 Comment(s) back to top?
monthly archive

Januari 2012 Mei 2012 Februari 2013 Jun 2013 September 2013 Oktober 2013 April 2014 Mei 2014 Jun 2014 Disember 2014 April 2015
recent entries

Apa sebenarnya girls mahukan/harapkan pada si dia?... seni tie dye and something cool about it me vs friend third person #FACTSABOUTME cinta itu kadangkala seperti sebuah permainanibara... untold story behind a girl's favourite song up to date=update moments zahirnya kehidupanku
LAYOUT BANNER COLORS MINIICONS